Mika Sipura (mikasipura) wrote,
Mika Sipura
mikasipura

99 päivää kesään: päivä 60

Tökki. Ensin bilsan kolmoskurssi uneliaan väkinäisesti, ja täysin suunnittelematta, mutta riittävällä etunojalla monimuotoisuus kalkkiviivoille. Bilsan kutoskurssista oli tarkoitus käyttää puolet kouluterveyskyselyyn, mutta sitten joku jossain kuormittui, ja tunnin päätteeksi 12/20 opiskelijaa oli saanut lähetettyä vastauksensa. Laitan palautetta käsin kirjoitettuna kirjeenä. Mantsan ykköskurssin tuulista ja bilsan kakkoskurssin solukalvosta vedin vanhoilla pohjilla, koska tiesin, ettei tästä syntyisi konvehtia.

Kesken tuulen huolestuin tuulesta. Se oli voimakkaampi ja puuskaisempi kuin olin ennusteen perusteella olettanut. Suunniteltu näytteenotto Valkjärvellä piti peruuttaa. Vene ei pysyisi paikallaan Valkjärven keskisyvänteen päällä, vaikka miten riuhtoisi airoista. Harmi, sillä tältä tutkimukselta odotan paljon. Valkjärven pintaveden sameus ja veden väri vaihtelevat suuresti. Joskus vesi on harmaata, joskus siniharmaata, sinivihreää tai turkoosia, ja joskus täysin kirkasta. Kukaan ei tiedä, jysähtääkö uusi väri kerralla koko järveen, vai elääkö esimerkiksi syvänne omaa elämäänsä. Spektrofotometri on tässä erityisen kiva lelu. Se mittaa jokaisen aallonpituuden (UV-B:stä infrapunan rajoille) absorbanssin erikseen, joten katsojan silmä saa jäädä elämään omassa subjektiivisuudessaan. Uskon, että kun tätä dataa on kerätty puolen tusinaa kertaa, vedenalainen maailma näyttää uudenlaiselta. Ja ovathan muutkin aiheet perin kelpoja. Erityisesti tutkimus, jossa selvitellään mahdollisuutta johtaa syvänteen hapetonta vettä 1,8 km pitkällä putkella säännöstelypadon yli Luhtajokeen, on paljon ajatuksissa. Maastomittaukset siitä alkavat ensi viikolla.

Parempia aikoja odotellessani ajauduin selaamaan vaelluskurssien Facebook-ryhmiä. Ne ovat kauniita ja ylväitä tarinoita. Ensin valmistaudutaan ja odotetaan, mutta kukaan ei oikeastaan tiedä, uskaltaisiko odottaa mitään. Sitten kävellään. Ja sitten syntyy liekki, jota ei voi kuvailla. Ei kuulu lukion perustehtävään, sanovat ymmärtämättömät. Uskaltaisivatko sanoa saman Aristoteleelle tämän tallustaessa Lykeionin pylväiköissä? Ensi syksynä liekki ei valaise, sillä vaellus taantumatauolla. Voi kun saataisiin Suomi pian nousuun, niin ei tarvitsisi typerehtiä näiden säästöjen kanssa. En tykkää kuonokopasta ja pakkopaidasta.

Tags: 99 päivää kesään, lukio, opettaminen, oppiminen, päiväkirja
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments