Mika Sipura (mikasipura) wrote,
Mika Sipura
mikasipura

99 päivää kesään: päivä 75 (7.5.2015)

Herätys seitsemältä, kelvollinen aamiainen ja luku: kaikki 30 opiskelijaa ja 3 opettajaa skylinerissa. Usutamme bussin kohti yhdeksättä linnoitusta, IX Fortea, Kaunasin puolustamiseen ja hankalien vankien säilyttämiseen muun muassa ensimmäisen maailmansodan ja holokaustin aikaan käytettyä maanalaista bunkkeria. Kirsikat, omenapuut, kevätesikot ja voikukat kukkivat valtoimenaan, mikä loiventaa julmuuksiin eläytymistä. Hyvä niin. Metalliportaiden alle sijoitettu pimeä betonikoppi, jonka päällä rampataan puupohjaisilla kengillä. Viikko sysipimeässä vesilattiakopissa. Remmejä ja kettinkejä. Raakuus musertaa. Jykevän muistomerkin päällä tuulihaukat puivat kolmiodraamaansa. Me otamme monumentilla ryhmäkuvan ja meitsieitä.

Liian hidasta ravinnonottoa. Liian pitkä taival bussissa. Kuski ajaa maaseudulla, pienten kylien läpi körötellen, ilmeisesti tiemaksuja välttääkseen. Silti edetään rivakasti kohti kesää. Tuorerehua kerätään jo pyöropaaleihin. Monessa talossa näyttää olevan muutama yksi lehmä, pari kanaa, pari lamasta ja ankka, jotka näyttävät suvaitsevan toisiaan aina ystävyyteen saakka. Puolan rajalta alkaa havupuuvaltainen metsä, joka on korkeimmalta kohdaltaan hyvin suomalainen. Kaupungit ja kylät ovat Puolan puolella vähemmän nuhjuisia. Sosialismista on toivuttu Puolassa paremmin, vai onko sitä koskaan ollutkaan?

Ilta on vaihtunut yöksi, kun saavumme Lubliniin. Asukkaita 350 000. Puolan yhdeksänneksi suurin kaupunki. Viihtyisän oloista, ainakin näin iltavaloissa, kevään vehmaudessa. Löydämme suurella vaivalla hotelli Focuksen, joka näyttää ”2 huonetta ja keittiö” -tyyppiseltä ravintolalta. Sitä se onkin. Oikea Focus lopulta. Tarkistan ensin huoneeni suihkukopin koon. Edellisen hotellin suihku oli kaltaiselleni normaalikokoiselle ihmiselle alapesula. Niveliä alkaa kolottaa. Ihan kuin kuume olisi nousussa.

Tags: 99 päivää kesään, baltia, lukio, puola, päiväkirja
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments