Mika Sipura (mikasipura) wrote,
Mika Sipura
mikasipura

99 päivää kesään: päivä 77 (9.5.2015)

Puiseva päivä. Aamulla kolmeksi tunniksi Arkadia-nimiseen ostoshelvettiin. Hyydyn, mutta tiedän tämän olevan opiskelijoille tärkeää. Opintomatkoilla Kiinan muurit ja Louvret kuitataan muutamalla sanalla, mutta ”SIT me mentiin shoppailee!!!” On arvokasta saada tuttujen ketjujen tuttuja ryysyjä edullisesti. Ostan Burger Kingistä noin viiden euron hintaisen aterian, ja yritän tuloksetta törsätä slotejani vaatteisiin. En tunnu tarvitsevan mitään. Supermarket on hieno. Viinahyllyt notkuvat ja aine on halpaa. Ovatko puolalaiset paljonkin suomalaisia enemmän alkoholisoituneita? Onko etanoli tuhonnut Puolan kansatalouden? Suomen valtiovallan perusteluista näin voisi päätellä. Viinahyllyjen ääressä ei paikallisia pyöri. He ostavat leipää ja kalaa.

Matka Varsovasta Vilnaan körötellään taas pikkuteitä mutkitellen. Mieleen jää keskustaltaan viehättävä Augustown kaupunki, jolla on synkkä historia, kuten käytännössä kaikilla Puolan kaupungeilla. Usean tuhannen juutalaisen joukko koottiin ghettoon kanavan ja joen väliselle alueelle, ja kaikki murhattiin ennen venäläisten saapumista. Kuudesta miljoonasta juutalaisesta puolet tapettiin Puolassa, eikä natseja juuri tarvittu. Puolalaiset hoitivat oman kylän juutalaisväestön teurastamisen itse. Puistattaa.

Perillä Vilnassa ollaan iltakymmeneltä. Hotelli on hieno Radisson Blu. Olen pitänyt tärkeänä sellaista perinnettä, että olen joko vatsataudissa tai flunssassa aina kun pääsen paremman luokan hotelliin, joten en tee nytkään poikkeusta. Kerroksessa 22 olisi nähtävyytenä toimiva Skybar, mutta viestitän: ”Menkää, mie jäin”. Nukahdan vartin kuluessa hotelliin saapumisesta. Vartiksi.

Tags: 99 päivää kesään, baltia, lukio, puola, päiväkirja
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments