Mika Sipura (mikasipura) wrote,
Mika Sipura
mikasipura

99 päivää kesään: päivä 78 (10.5.2015)

Nivelsäryt riivaavat. Herään aamuyöllä napsimaan ibuprofeenia, ja hikoilen sitten muhkean peiton naruksi. Kuumeen mentyä saan pari tuntia aikaa nukkua, mutta puhelin huutaa silti armottomasti liian aikaisin. Bussi tähdätään kello 8.30 vielä kerran kohteeseen: Paneriain metsään Vilnan ulkopuolella. Alue on ollut teurastamo. Alempiin kansoihin kuuluvia, sotavankeja ja juutalaisia on aamuttu kasoihin, ja poltettu sitten kaksi viikkoa leimunneissa kokoissa, 14 000 ihmistä kerrallaan. Luvut ovat menettäneet merkityksensä. Pilkkuvirheillä ei ole väliä. Lahtaaminen ylittää käsityskyvyn. Ihmiset silti muistavat, ainakin näin Voiton päivän tuntumassa. Muistomerkeillä on tuoreita kukkia. Kynttilät palavat. Ihmiset muistavat, koska kivet huutavat.

Alkaa kilvanajo. Ollaan yhä Liettuassa ja kello käy. Ravinnonotto venähtää, ja edessä on vielä kuskin pakollinen 45 minuutin lepo. Keken ohimosuoni alkaa pullistua. Kannustamme ohituksissa ja kiroamme hitaat rötisköt peräkärreineen. Kuski kuroo kaulaa Viron maaseudulla, mutta alkaa jäädä jälkeen navigaattorin ennusteesta Tallinnan ruuhkaisella esikaupunkialueella. Kolme kilometriä satamasta risteys on jumissa. Poliisi nojailee keskellä risteystä autoonsa, ja tupakoi kaikessa rauhassa. Sitten matka alkaa taas taittua. Tallinkin asiakaspalvelu kertoo 19.10 olevan ehdoton takaraja. Olemme satamassa 19.04. Juoksemme portille. Siellä ihmiset seisovat ruuhkautuneessa aulassa. Nåin jännittävää moottoriurheilutapahtumaa en ole aiemmin kokenut.

Tallinkin buffet maksaa 27 euroa, mutta viikonlopputuristien täyttämässä laivassa ravintola on ainoa paikka, jossa ei haise kohtuuttoman pahalle. Raatelen sitkeää sianlihaa, ja jäykistyn tönkkösuolatusta mätisalaatista. Etukäteen varattu taksi odottaa satamassa. Kiertoajelu Nurmijärvellä: Metsäkylä-Palojoki-Kirkonkylä-Rajamäki-Röykkä. Flunssa kiristää otetaan. Kaihertaa. Kati on hereillä. Napsin Buranaa iltapalaksi, käyn suihkussa, ja irrotan tietokoneen piuhoista. Kello on 01.10. Antoisa reissu.

Tags: 99 päivää kesään, baltia, lukio, puola, päiväkirja
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments