Mika Sipura (mikasipura) wrote,
Mika Sipura
mikasipura

Ruija-Yliperä Expedition 2015 – sunnuntai 14.6.2015

Vaellamme Hetassa pyhiin. Yrjö Kokon Ungelon torpalle ei ole minkäänlaista opastusta. Arveluttaa. Onko niemi yksityistä omaisuutta? Saisiko sinne mennä lainkaan? Menemme silti, ja vietämme hiljaisia hetkiä. Niemi on kaunis, torppa ei niinkään. Vaikutun pyöreän haudan äärellä: Molli on siinä, maailman viisain koira. Uutun lentoaukolla on untuva, mutta emme osaa päätellä, onko se telkän vai ungelon. Olkoon romantiikan vuoksi ungelon. Mutta nyt hei ryhtiä Enontekiö! Kunnassanne ei ole kuin Kilpisjärvi, muutama hietainen tieva ja Yrjö Kokon kirjallinen perintö. Kaupallistetut museot ja monumentit pystyyn.

Pysähdymme evästämään muovikassiruokaa Järämän linnoitusalueen parkkipaikan laitaan. Saaristolaisleipä ja kinkkupasteija alkavat tympiä. Saksalaiset rakensivat tänne Lapin sodan alla Sturmbock-Stellung –nimistä linnoitusta ennen kuin heidät ajettiin seudulta mäkeen. Linnoitus on entisöity, parkkipaikka laakea ja pytinki komea, mutta opasteet ovat olemattomat, eikä kävijöistä tietoakaan. Halkisuomenmatkailu on valaiseva matka aluetukien luomaan todellisuuteen. Maakunnissa tiet ja muu infra ovat mahtipontisia, ja mahdollisuuksia on, mutta viimeinen kinkama jää usein ylittämättä. Kylätie hiljenee entisestään.

Lupaan Hetassa Jarkolle, että näemme Kilpisjärventien varrella taatusti hiiripöllön. Näemmekin, mutta Tundrean majoituksen pihassa lajista katoaa romantiikka kokonaan. Respan poika huomaa kiikarit Jarkon kaulassa, ja kertoo pihapiirin pöllöistä. Hiiripöllö on pesinyt lasten leikkipaikan vieressä. Nuorin poikanen on yhä pöntössä, joten emot eivät voi vielä viedä poikuetta syrjemmäs, ja poikasista ja emoista on siksi helppo ottaa kuvia. Räiskimme muutamia, ja lähdemme Saanan rinteille etsimään sepelrastaita. Saana on jylhä. Pältsän ja Paraksen pohjoisrinteet ovat vielä paksun lumipeitteen peitossa, joten sinne ei ole kalosseilla menemistä. Kilpisjärven jäät ovat lähteneet tänään, ja järven eteläpää on vielä hilejään peitossa. Tunturikoivut kehittävät vasta hiirenkorvaa. Eletään varhaiskevättä. Kuuden vuorokauden kuluttua Aurinko seisahtaa Kravun kääntöpiirillä.

Tags: Ruija-Yliperä Expedition, linnut, luonto, päiväkirja, valokuvaus
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments